Νέα εφαρμογή Haven: Keep Watch

 


Η νέα εφαρμογή του Edward Snowden που μετατρέπει το Android smartphone σας σε σύστημα παρακολούθησης

Τώρα, υπάρχει ένας ακόμη τρόπος για να επαναχρησιμοποιήσετε το παλιό σας smartphone: μετατρέποντάς το σε σύστημα παρακολούθησης για να προστατευτείτε από τους ανεπιθύμητους που προσπαθούν να παραβιάσουν το απόρρητο και την ασφάλειά σας.

Για να το πετύχετε, χρειάζεστε μία νέα open source εφαρμογή Android που ονομάζεται Haven και δημιουργήθηκε από τον Edward Snowden.

Όταν εγκατασταθεί σε συσκευή Android, το Haven app ενεργοποιεί διάφορους αισθητήρες στη συσκευή.

 Χρησιμοποιεί τους αισθητήρες της μπροστινής και πίσω κάμερας για να αναζητήσει οποιαδήποτε αλλαγή κίνησης στο περιβάλλον. Χρησιμοποιεί επίσης το μικρόφωνο για να εντοπίσει αλλαγές σε ηχητικό επίπεδο.

 Η εφαρμογή αξιοποιεί τις δυνατότητες του αισθητήρα φωτισμού περιβάλλοντος, για να παρατηρήσει αλλαγές στο φωτισμό του χώρου, ενώ το επιταχυνσιόμετρο χρησιμοποιείται για την ανίχνευση αλλαγών κίνησης της ίδιας της συσκευής. Η εφαρμογή παρακολουθεί επίσης αν η συσκευή φορτίζει ή χάνει ισχύ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε εύκολα όλα όσα συμβαίνουν γύρω από τη συσκευή στην οποία έχει εγκατεστηθεί το Haven app, καθώς στέλνει τακτικά μηνύματα και άλλες πληροφορίες στο βασικό σας smartphone μέσω Signal. Μπορείτε ακόμη να αποκτήσετε πρόσβαση στο ημερολόγιο του Haven μέσω Διαδικτύου χρησιμοποιώντας Tor ή εάν έχετε φυσική πρόσβαση στη συσκευή.

Πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί η εφαρμογή Haven; Λοιπόν, υπάρχουν πολλά μέρη. Μπορείτε να τοποθετήσετε μια συσκευή τροφοδοτούμενη από το Haven δίπλα σε πολύτιμα αντικείμενά σας για να καταγράψετε οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα και να αποτρέψετε τυχόν ανεπιθύμητες κλοπές. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι ο φορητός σας υπολογιστής που περιέχει εμπιστευτικά έγγραφα.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα θέματα που ενδέχεται να εμποδίσουν την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος παρακολούθησης: το Haven απαιτεί σύνδεση στο Διαδίκτυο. Έτσι, ένας χρήστης θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι η συσκευή χρησιμοποιεί δεδομένα σε περίπτωση που η σύνδεση WiFi δεν είναι διαθέσιμη. Η απενεργοποίηση των ειδοποιήσεων σε πραγματικό χρόνο ή η λήψη τους μέσω SMS θα μπορούσε να αποτελεί μια λύση.

Επιπρόσθετα, ένα άτομο που γνωρίζει τον κωδικό πρόσβασης ή το pin της συσκευής θα μπορούσε ενδεχομένως να διαγράψει το αρχείο καταγραφής της εφαρμογής, εάν έχει φυσική πρόσβαση στη συσκευή. Μια άλλη ανησυχία είναι ότι ο επιτιθέμενος μπορεί να απενεργοποιήσει τους αισθητήρες της συσκευής.

Προς το παρόν, το Haven app κυκλοφορεί σε public beta έκδοση, που μπορείτε να κατεβάσετε από το Google Play και το F-Droid.