Oλα τα νέα για το Android από το φετινό Google I/O 2017


 
Το όνειρο του Fuchsia OS είναι ακόμη πολύ μακριά κι έτσι η Google στην ετήσια συνάντησή της μαζί μας, παρουσίασε τι θα φέρει "αύριο" στο Android και τις συσκευές μας. Είδαμε τις προάλλες κάποια πρώτα στοιχεία για το Android O και πλέον έχουμε μια καθαρότερη εικόνα για το τί θα παραλάβουμε όταν θα φτάσει στις συσκευές μας μετά το καλοκαίρι. Ξεχωρίσαμε τα σημαντικότερα για το μέσο χρήστη και σας τα παρουσιάζουμε παρακάτω.



Android Go, η νέα ελαφριά έκδοση του Android!

Σημαντικότερη από όλες είναι η ανακοίνωση του Android Go, μιας lite έκδοσης του Android, η οποία θα επιτρέπει στο λειτουργικό σύστημα να τρέχει καλύτερα σε συσκευές με λιγότερο από 1GB RAM. Η Google θα το καταφέρει αυτό με τρεις κινήσεις που αφορούν:


τη βελτίωση του πυρήνα του λειτουργικού συστήματος, με την καλύτερη διαχείριση των διεργασιών που τρέχουν στο παρασκήνιο,
τη δημιουργία ελαφριών εκδόσεων όλων των δικών της εφαρμογών, αλλά και γνωστών εταιριών όπως του Facebook και της Microsoft (μας έδωσε το παράδειγμα του YouTube Go) και
την προώθηση αυτών των εφαρμογών από το Play Store.







Το Android Go θα είναι ενσωματωμένο στο Android O και θα ενεργοποιείται αυτόματα όταν το λειτουργικό σύστημα αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται σε μία συσκευή με χαμηλά χαρακτηριστικά. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα μπορούμε να το ενεργοποιήσουμε και σε δυνατότερες συσκευές, εξοικονομώντας την μπαταρία της συσκευής.

Η αλήθεια είναι ότι δε βρίσκεις πλέον εύκολα συσκευές με 1GB RAM, αλλά το Android Go μπορεί να δημιουργήσει μία νέα κατηγορία υπέρ-φθηνών συσκευών με τιμή μεταξύ 60 και 80 ευρώ, οι οποίες θα τρέχουν απροβλημάτιστα. Θα το δοκιμάσουμε στην πράξη όταν έρθει η ώρα, γιατί τα έχουμε ακούσει αυτά και στο παρελθόν.

Ο Google Assistant έχει και μάτια πλέον με το Google Lens

Πολλές ήταν και οι ανακοινώσεις για τον Google Assistant με τη σημαντικότερη για εμάς τους Έλληνες να είναι ότι μέσα στο 2017 δεν πρόκειται να δούμε τη γλώσσα μας να ενσωματώνεται στην υπηρεσία, οπότε το προσπερνάμε. Αυτό που αξίζει να αναφέρουμε όμως είναι ότι ο Assistant θα μπορεί πλέον να βλέπει εκτός από το να ακούει!

Το Google Lens λοιπόν είναι μία εφαρμογή τύπου Google Goggles, η οποία θα μας δίνει πληροφορίες για αυτό που βλέπουμε. Θα μπορεί να αναγνωρίζει αντικείμενα, να μας δίνει πληροφορίες για τοποθεσίες και επιχειρήσεις που βλέπουμε στο δρόμο, ακόμα και να μας... συνδέει στο Wi-Fi του σπιτιού αν φωτογραφίσουμε με τη βοήθειά του το SSID και το Password! Είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακό το όλο εγχείρημα και με αυτό το χαρακτηριστικό δίνει νόημα σε όσους δε μιλάνε τη γλώσσα του Assistant, να τον χρησιμοποιήσουν.





Το Google Photos μοιράζει επιτέλους φωτογραφίες αυτόματα!

Όλοι έχουμε ζήσει την εμπειρία να πηγαίνουμε σε ένα event όπου όλοι βγάζουν φωτογραφίες, αλλά στο τέλος καταλήγουμε να έχουμε μόνο τις δικές μας, στις οποίες δεν είμαστε μέσα! Έχει αποδειχτεί ότι θέλει πολλή προσπάθεια να συνεννοηθείς αργότερα με τους υπόλοιπους για να σου στείλουν αυτές που θέλεις, αλλά με το Google Photos όλα γίνονται πλέον πιο εύκολα.

Η εφαρμογή από εδώ και στο εξής θα μας κάνει προτάσεις αποστολής των φωτογραφιών, στα πρόσωπα που αναγνωρίζει ότι βρίσκονται σε αυτές. Όταν οι φίλοι μας θα λαμβάνουν τις φωτογραφίες, η εφαρμογή θα τους προτείνει να κάνουν το αντίστοιχο και για εμάς κι έτσι όλοι θα μπορούμε να έχουμε πλέον μία ολοκληρωμένη βιβλιοθήκη.

Εκτός από αυτό θα μπορούμε πλέον να μοιραζόμαστε αυτόματα τις φωτογραφίες που θέλουμε με συγκεκριμένα πρόσωπα. Κάθε φορά δηλαδή που βγάζουμε μια φωτογραφία με το ταίρι μας, αυτή θα φεύγει αυτόματα και στο λογαριασμό του. Τέλος θα μπορούμε να μοιραστούμε και ολόκληρη τη βιβλιοθήκη φωτογραφιών μας με όποιον θέλουμε, κάτι που θα λύσει τα χέρια των ζευγαριών που τις έχουν διάσπαρτες στους λογαριασμούς τους. Όλα αυτά θα έρθουν με αναβάθμιση της εφαρμογής τις ερχόμενες εβδομάδες.





Νέα μέτρα προστασίας με το Google Play Protect

Ένα νέο βήμα γίνεται και στην ασφάλεια του Android, το οποίο θα έχει πλέον ένα είδος anti-virus που θα είναι ενσωματωμένο στο Google Play Store. Το Google Play Protect θα σκανάρει αυτόματα όλες τις εφαρμογές στη συσκευή μας, είτε τις έχουμε εγκαταστήσει από το Play Store είτε όχι. Θα συγκρίνει τον κώδικα και τη συμπεριφορά σε σχέση με τη χρήση τους σε άλλες συσκευές και θα μας προτείνει να τις απεγκαταστήσουμε. Θα μπορούμε επίσης να το τρέξουμε χειροκίνητα πηγαίνοντας στην καρτέλα "Οι εφαρμογές μου" στο Play Store.

Μέρος του Google Play Protect γίνεται πλέον και το Android Device Manager, η εφαρμογή που βρίσκει και κλειδώνει το τηλέφωνό μας, αν το χάσουμε. Για το λόγο αυτό του έγινε και ένα λίφτινγκ με την εφαρμογή να ονομάζεται πλέον Find My Phone.






Έφτασε το WoldSense με αυτόνομες συσκευές VR/AR

Όσον αφορά το VR η Google ετοιμάζει αυτόνομες συσκευές με τη βοήθεια της HTC και της Lenovo, στις οποίες δε χρειάζεται να τοποθετούμε κάποιο τηλέφωνο. Ο λόγος είναι γιατί θέλει να προσθέσει στο headset κάποιους αισθητήρες που θα βοηθούν στο να αισθανόμαστε πιο φυσικό το VR και να χανόμαστε μέσα του. Το ονόμασε WorldSense.

Στο AR με τη βοήθεια της Lenovo η οποία έφερε τα πρώτα Tango smartphone, οι συσκευές αυτές θα μπορούν να κάνουν χαρτογράφηση εσωτερικών χώρων, σαν ένα GPS για κλειστά μέρη. Το VPS (Visual Positioning Service) όπως το ονομάζει η Google θα μας βοηθάει όχι απλά να πλοηγηθούμε σε ένα κατάστημα, αλλά να βρίσκουμε πού βρίσκονται τα προϊόντα που θέλουμε, χωρίς να ψάξουμε ιδιαίτερα. Επίσης μακρινό σενάριο για την Ελλάδα.

(via)