Φυσικά οι φανατικοί πελάτες-χρήστες της εταιρείας είναι εντυπωσιασμένοι, ενώ οι «εχθροί τους» απλώς μετρούν ελαττώματα και ελλείψεις. Ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που ρίχνουν μία πιο ψύχραιμη ματιά, όπως ο συντάκτςη του περιοδικού τεχνολογίας WIRED που έγραψε ένα άρθρο για το πως οι συσκευές της Apple θα ελέγχουν κάθε πτυχή της ζωής μας.
Το σημαντικότερο από όσα παρουσίασε η Apple την Τρίτη δεν ήταν κάποιο προϊόν, αλλά ο τρόπος που όλα τα προϊόντα της, αλλά και άλλα εταιρειών πληροφορικής θα είναι πανταχού παρόντα με τους χρήστες τους και ουσιαστικά θα γνωρίζουν κάθε τους κίνηση.
Αυτό που προκύπτει από τα αποκαλυπτήρια του νέου iPhone αλλά και του έξυπνου ρολογιού της Apple είναι η φιλοδοξία της εταιρείας να έχει ενεργό ρόλο στη ζωή των χρηστών των συσκευών της.
Πλέον το σύνθημα «Ένας υπολογιστής για κάθε γραφείο;»-«computer on every desk?» παύει να ισχύει αφού με τα iPhones, Apple Watch, Apple Pay, HomeKit, HealthKit, iBeacon, CarPlay, η Apple βρίσκεται στη δημιουργία ενός κόσμου όπου υπάρχει ένας υπολογιστής σε κάθε μας δραστηριότητα και ο οποίος αλληλεπιδρά.
Ξυπνά και κοιμάται μαζί μας
Ενας υπολογιστής στην τσέπη μας, ένας υπολογιστής στο σώμα μας, ένας υπολογιστής να πληρώνει για όλες τις αγορές μας. Ενας υπολογιστής που θα ανοίγει την πόρτα του δωματίου μας στο ξενοδοχείο. Ενας υπολογιστής που θα δείχνει στην οθόνη του τις κινήσεις μας μέσα σε ένα εμπορικό κέντρο. Ενας υπολογιστής που θα ελέγχει τον ύπνο μας. Ενας υπολογιστής που θα ελέγχει όλες τις συσκευές του σπιτιού μας. Ενας υπολογιστής στο αυτοκίνητο που θα μας λέει που να παρκάρουμε.
Ενας υπολογιστής που θα μας παίρνει το σφυγμό, θα μας λέει πόσο περπατήσαμε, πόσες θερμίδες κάψαμε και όλα αυτά θα τα μοιράζεται με τους φίλους μας. Και όλα αυτά θα γίνονται από τον ίδιο υπολογιστή. Ενας υπολογιστής που θα συνδέεται με το τηλέφωνο που έχουμε στην τσέπη, με τον υπολογιστή-ρολόι που θα φοράμε στον καρπό του χεριού μας, με τον υπολογιστή που έχουμε στο αυτοκίνητο, στη δουλειά. Αυτό είναι το νέο οικοσύστημα της Apple.
Η εταιρεία έχει μετατρέψει τον κόσμο μας σε ένα μεγάλο υπολογιστή ο οποίος είναι πάντα και παντού παρόν.
Φανταστείτε τον κόσμο έξι μήνες από σήμερα
Φανταστείτε πως ξυπνάτε το πρωί και τα φώτα του σπιτιού ανάβουν αυτόματα χάρη στις ρυθμίσεις του Apple’s HomeKit το οποίο μάλιστα θα σας λέει και ποια είναι η σωστή θερμοκρασία για να ρυθμίσετε τη θέρμανση του σπιτιού. Στη συνέχεια -αν είστε από αυτούς που αθλούνται και βγείτε για τρέξιμο- το Apple Watch θα σας πει πόσο μακριά πήγατε, θα μετρήσει τις θερμίδες που κάψατε, θα ελέγξει τους σφυγμούς σας. Θα ξέρει ποια διαδρομή ακολουθήσατε, ενώ ήδη θα έχει βγάλει το πρόγραμμα γυμναστικής που θα πρέπει να ακολουθήσετε.
podcast με τις ειδήσεις.
Επιστρέφοντας σπίτι θα ακούσετε ένα δελτίο ειδήσεων, το οποίο θα έχετε επιλέξει και προγραμματίσει στα iTunes,μάλιστα θα μπορείτε να το ακούτε σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού σας χάρη στο πρόγραμμα Sonos. Οπως θα πηγαίνετε από δωμάτιο σε δωμάτιο το iBeacons θα σας ακολουθεί. Τότε το αφεντικό σας θα σας καλέσει στο τηλέφωνο θα απαντήσετε και θα συνεχίσετε να του μιλάτε μέχρι που θα φτάσετε στο αυτοκίνητο και μόλις ανάψετε τη μηχανή η κλήση θα μεταφερθεί αυτόματα στα ηχεία του αυτοκινήτου. Μόλις το κλείσετε θα ακούσετε τη συνέχεια του
Στη διαδρομή για το γραφείο θα διαπιστώσετε πως έχετε μία πληγή. Θα ρωτήσετε τη Siri που υπάρχει φαρμακείο και εκείνη θα οδηγήσει στο πιο κοντινό. Θα αγοράσετε το φάρμακο και με το ρολόι που θα φοράτε μέσω του Apple Pay θα πληρώσετε. Στη συνέχεια μπορείτε να προγραμματίσετε και το βράδυ σας ζητώντας από τη Siri να σας βρει ένα καλό Ταϊλανδέζικο κοντά στο γραφείο. Σας το βρίσκει και μέσω της εφαρμογής OpenTable που βρίσκεται Apple Watch θα κάνετε κράτηση. Αργότερα θα χρησιμοποιήσετε την ίδια εφαρμογή για να πληρώσετε για το δείπνο.
Οταν φτάσετε στο γραφείο το ρολόι θα σημειώσει σε ποιο σημείο έχετε παρκάρει το αυτοκίνητό σας. Μόλις βγείτε θα κοιτάξετε και πάλι το ρολόι για να σας δείξει ποιες είναι οι υποχρεώσεις που έχετε μέσα στην ημέρα.
Το ποιο εντυπωσιακό όμως είναι πως όλα αυτά τα κομμάτια του γιγαντιαίου ψηφιακού παζλ υπάρχουν ήδη. Οποιος έχει iPhone βρίσκεται ήδη μέσα στο σύστημα.
Ο μεγάλος υπολογιστής λειτουργεί ακόμα και όταν κοιμάστε. Ο κόσμος γύρω μας έχει γεμίσει με αισθητήρες, υπάρχουν όπου κι αν πάμε. Τώρα τους τοποθετούμε και στο σώμα μα, στα σπίτια μας.
Το οικοσύστημα της Apple μοιάζει με βάλτο
Αυτό εννοεί και ο Tim Cook όταν λέει ότι πλέον όλο λειτουργούν μαζί. Είναι ένα σύνολο συσκευών που λειτουργεί υπό αυτό το κόνσεπτ. Ωστόσο το δημοσίευμα του Wired καταλήγει πως το οικοσύστημα της Apple μοιάζει με βάλτο που εισβάλει στη ζωή μας όσο πιο βαθιά μπαίνουμε σε αυτό. Λέμε όμως δεν πειράζει γιατί πρόκειται για έναν ωραίο βάλτο.