Aσύρματος προσαρμογέας οθόνης Wireless Display Adapter



Η τηλεόραση είναι η μεγαλύτερη οθόνη που διαθέτει κάθε σπίτι και φυσικά οτιδήποτε προβάλουμε σ’ αυτή φαίνεται πολύ πιο εντυπωσιακά απ’ ότι στην οθόνη του κινητού μας, του tablet ή του υπολογιστή μας. Αν και πολλές σύγχρονες τηλεοράσεις διαθέτουν πλέον την υποστήριξη του προτύπου Miracast, επιτρέποντας να προβάλλουμε ασύρματα το περιεχόμενο της φορητής μας συσκευής μας στην τηλεόραση, εντούτοις η συντριπτική πλειοψηφία δε διαθέτει τη συγκεκριμένη δυνατότητα.




Γι’ αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχουν λύσεις όπως το Wireless Display Adapter της Microsoft, που καλύπτουν αυτό το κενό. Το πόσο καλά το κάνει η συγκεκριμένη πρόταση, μένει να το δούμε


Το Wireless Display Adapter είναι βασικά η δεύτερη προσπάθεια της Microsoft στους ασύρματους προσαρμογείς μετάδοσης εικόνας. Η τηλεόραση που θα συνδεθεί ο προσαρμογέας θα πρέπει να διαθέτει 2 θύρες, μία HDMI και μία USB θύρα για την τροφοδότηση με ρεύμα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι USB θύρες διαθέτουν αρκετές τηλεοράσεις, πολλές φορές κρυμμένες κάτω από μια ένδειξη Service, και οι οποίες όμως μπορούν να χρησιμοποιηθούν κανονικά με όλες τις αντίστοιχες λύσεις. Η σύνδεση είναι φυσικά πανεύκολη, ενώ στην περίπτωση που η απόσταση μεταξύ των δύο θυρών είναι μεγαλύτερη από το μάκρος του καλωδίου, στο πακέτο υπάρχει και μια μικρή επέκταση.












Το επόμενο βήμα είναι να επιλέξουμε στην τηλεόραση το κανάλι που αντιστοιχεί στην θύρα HDMI και άμεσα θα δούμε μια εικόνα που μας ενημερώνει για τη διαδικασία μεταφοράς της εικόνας που βλέπουμε σε έναν φορητό υπολογιστή με Windows 10, στην τηλεόραση μας. Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη και γίνεται μέσω του Action Center και της επιλογής Connect. Μόλις την επιλέξουμε θα εμφανιστεί στις διαθέσιμες επιλογές η ονομασία του Wireless Display Adapter και μόλις πατήσουμε πάνω του, μετά από λίγα δευτερόλεπτα η τηλεόραση μας θα αναμεταδίδει τα περιεχόμενα της οθόνης του laptop μας. Σε κανένα σημείο δε χρειάζεται η παρουσία ασύρματου δικτύου, με την επικοινωνία των δύο συσκευών να γίνεται απευθείας. Στις δοκιμές μας χρησιμοποιήσαμε ένα Surface Book και πάλι της Microsoft χωρίς να αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα, και με την όλη σύνδεση να πραγματοποιείται σε μερικά δευτερόλεπτα.

Από τη στιγμή που έχει πραγματοποιηθεί η σύνδεση, μπορούμε να συμπεριφερθούμε στην τηλεόραση ως μία δεύτερη οθόνη. Έτσι πατώντας το συνδυασμό πλήκτρων Ctrl+P, εμφανίζεται ένα μενού το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα η τηλεόραση να αποτελεί στην ουσία μια επέκταση της οθόνης του laptop μας, μεγαλώνοντας σημαντικά τη διαθέσιμη επιφάνεια εργασίας. Άλλη επιλογή είναι το Duplicate όπου ότι βλέπουμε στην οθόνη του laptop βλέπουμε και στην τηλεόραση ενώ με την επιλογή “Second Screen Only”, απενεργοποιείται η οθόνη του laptop.

Σε κάθε περίπτωση η απόκριση είναι πολύ καλή αν και όχι τέλεια. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεχάσετε την αναπαραγωγή παιχνιδιών, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα πχ για ταινίες ή την εκτέλεση εφαρμογών. Η τεχνολογία Miracast χρησιμοποιεί το πρότυπο Wi-Fi Direct για την επικοινωνία μεταξύ των συσκευών, κάτι που πολλά Αndroid αλλά και Windows Phone smartphones υποστηρίζουν. Σε αυτή την περίπτωση δοκιμάσαμε την αναπαραγωγή βίντεο από την εφαρμογή του YouTube στο Galaxy S7 edge, όπου πατώντας το ειδικό εικονίδιο στο άνω μέρος, εμφανίστηκε η επιλογή ασύρματης σύνδεσης με το Wireless Display Adapter την οποία και επιλέξαμε.








Η αναπαραγωγή του βίντεο και του ήχου έγινε χωρίς πρόβλημα αν και ανάλογα με την τηλεόραση, ενδεχομένως να υπάρξει θέμα με τις διαστάσεις αφού η μέγιστη ανάλυση που υποστηρίζεται είναι η Full HD (1920 x 1280). Ένα πάντως θέμα που αντιμετωπίσαμε ήταν κατά την αναπαραγωγή βίντεο στα 60καρέ/δευτερόλεπτο, όπου φάνηκαν οι περιορισμοί του Wireless Display Adapter, με την κίνηση να μην είναι απόλυτα ομαλή. Μπορούμε επίσης να εμφανίσουμε ότι βλέπουμε στην οθόνη του smartphone, στην τηλεόραση μας, επιλέγοντας μέσα από τις γρήγορες ρυθμίσεις την επιλογή Cast.


Καμία έκπληξη δε μας δημιούργησε η απουσία υποστήριξης οποιασδήποτε συσκευής iOS, με την Apple να έχει επιλέξει την προώθηση του δικού της προτύπου για το οικοσύστημά της με την ονομασία AirPlay. Σίγουρα θα θέλαμε να υπάρχει η ίδια δυνατότητα σύνδεσης και με το iPhone/iPad όμως δε ξέρουμε κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Το Wireless Display Adapter υποστηρίζει συστήματα με Windows 8.1 και άνω, Android 4.4 και άνω και φυσικά Windows 10 Mobile smartphones. Ειδικά στην περίπτωση των Windows 8.1 και Windows 10, η Microsoft διαθέτει την εφαρμογή “Wireless Display Adapter” στο Windows Store, μέσω της οποίας έχουμε μια σειρά από επιλογές. Μία από αυτές είναι η ρύθμιση εμφάνισης των περιεχομένων στην τηλεόραση/οθόνη αλλά και η εισαγωγή κωδικού για ποιο ασφαλείς συνδέσεις. Τέλος υπάρχει και δυνατότητα αναβάθμισης του προσαρμογέα, κατεβάζοντας κάποια νεότερη έκδοση του Firmware.

Με κόστος 50 ευρώ περίπου, το Wireless Display Adapter της Microsoft είναι μια πολύ καλή λύση για όσους θέλουν να μπορούν να μεταφέρουν την εικόνα ειδικά από το laptop τους, σε μια πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια είτε για αναπαραγωγή βίντεο και φωτογραφιών είτε για πιο παραγωγικούς σκοπούς όπως την εμφάνιση μιας παρουσίασης.

 Η χρήση αυτή δεν περιορίζεται μόνο εντός σπιτιού αλλά και σε άλλες περιπτώσεις όπως στην τηλεόραση που βρίσκουμε σε ένα άλλο σπίτι ή στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου, δίνοντας μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.

http://www.insomnia.gr