Πως λειτουργεί το ποντίκι του υπολογιστή

 

Το optical mouse ή αλλιώς οπτικό ποντίκι, αντικατέστησε με επιτυχία το παλιό ποντίκι με την περιστρεφόμενη μπάλα.



Εσωτερικά μέρη ενός τυπικού μηχανικού ποντικιού:
1. Μπίλια
2. Πλαστικοί ράβδοι & γρανάζια
3. LED
4. Το αριστερό και το δεξί κλικ
5. Φωτοδίοδος

Το optical ποντίκι χρησιμοποιεί ψηφιακή τεχνολογία επεξεργασίας εικόνας. Με αυτόν τον τρόπο, ανιχνεύει, βάσει της κίνησής του, την τρέχουσα θέση του ποντικιού.


Το ποντίκι, με κάποιες ενέργειες, μεταφράζει και μετακινεί τον κέρσορα στην αντίστοιχη θέση στον υπολογιστή μας - στην οθόνη μας.

Στην ουσία, το ποντίκι αυτό, περιέχει μία ας το πούμε μικροκάμερα, που μπορεί να τραβήξει έως και 1500 εικόνες το δευτερόλεπτο.


Αυτό ίσχυε βέβαια πιο παλιά, τώρα έχουν εξελιχθεί κι άλλο, αλλά η τεχνολογία αυτή, παραμένει ως έχει.

 


Αυτό που συμβαίνει, είναι πραγματικά εντυπωσιακό:


1) Μέσω ενός LED, διαχέεται το φως στην επιφάνεια κάτω από το ποντίκι


2) Η μικροκάμερα, καταγράφει ας πούμε 1500 φωτογραφίες το δευτερόλεπτο της επιφάνειας που φέγγει το LED



3) Ένας μικροεπεξεργαστής, συγκρίνει όλες αυτές τις φωτογραφίες

4) Αν εντοπίσει διαφορές, σε κάποιες εικόνες, είναι ικανός να καταλάβει βάσει των διαφορών αυτών, προς τα που κινήσαμε το ποντίκι μας και με τι ταχύτητα! Την ταχύτητα την εντοπίζει από τη διαφορετικότητα διαδοχικών εικόνων.

5) Αφού εντοπίσει τις διαφορές και καταλάβει προς τα που κινήσαμε και με τι ταχύτητα, στέλνει τις ακριβείς συντεταγμένες και την ταχύτητα στον υπολογιστή μας και εν συνεχεία αυτός κινεί αντίστοιχα τον κέρσορα.

Αν και είναι πιο βολικό από τα παλιά ποντίκια με την μπίλια, έχει και αυτό τους περιορισμούς του:

- δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε γυαλί ή καθρέφτη.

Αυτό συμβαίνει γιατί, όταν η κάμερα πάει να διαβάσει τις φωτογραφίες, δεν παίρνει αντιπροσωπευτικές εικόνες, λόγω διάθλασης και ανάκλασης.


- επίσης, μπορεί να μπερδεύεται σε κάποιες επιφάνειες που είναι λίγο τραχιές ή σε κάποια mousepad που είναι 3D.

Παρόλαυτά, δεν χρειάζεται mousepad, λειτουργεί σε οποιαδήποτε σχεδόν επιφάνεια, δεν γεμίζει βρωμιά και δεν φθείρεται στο εσωτερικό ώστε να υπολειτουργεί και να αχρηστευτεί και τέλος έχει μεγαλύτερη ακρίβεια.

Optical ποντίκια με διπλούς αισθητήρες
 

Επίσης υπάρχουν ποντίκια με διπλούς αισθητήρες.

Ο καθένας ξεχωριστά, λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που προαναφέραμε, γίνεται ανεξάρτητα (ο καθένας για τις εικόνες του) η σύγκριση και ο προσδιορισμός θέσης και ταχύτητας και στο τέλος γίνεται σύγκριση των αποτελεσμάτων και από τους δύο αισθητήρες, καταλήγοντας σε ένα ενδιάμεσο αποτέλεσμα.

Όπως καταλαβαίνετε, αυτή η μέθοδος μας δίνει μεγαλύτερη ακρίβεια. (είναι σαν να έχουμε δύο παρατηρητές, που καταγράφουν αυτά που βλέπουν ο καθένας ξεχωριστά, και βγάζουν τα συμπεράσματά τους πάλι ο καθένας ξεχωριστά, όπου εν συνεχεία μετά τα σμίγουν, τα συγκρίνουν και βγάζουν ένα ενδιάμεσο συμπέρασμα-αποτέλεσμα)

Laser vs optical ποντίκια

Τα laser ποντίκια έχουν μόνο μία διαφορά: αντί για το LED που ρίχνει διάσπαρτα το φως στην επιφάνεια, έχουν ένα laser που αφήνει μόνο μία μικροσκοπική κυλίδα στην επιφάνεια.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να διαβάζει η μικροκάμερα την κηλίδα αυτή.

Έτσι με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται μεγαλύτερη ακρίβεια.

Clicking – Κλικ

Για τη σωστή τοποθέτηση του ποντικιού θα πρέπει η άκρη του καλωδίου, που ξεκινάει από το ποντίκι και συνδέεται με τον υπολογιστή, να φεύγει προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που εσείς κάθεστε. Ταυτόχρονα, το ίδιο το ποντίκι θα πρέπει να “βλέπει” προς την κατεύθυνση που βρίσκεται η οθόνη. Η πλευρά δηλαδή που βρίσκονται τα δύο πλήκτρα που πατάτε για να κάνετε την εργασία σας θα πρέπει να είναι προς την μεριά της οθόνης.

Τοποθετήστε το χέρι σας επάνω στο ποντίκι. Ο δείκτης θα πρέπει να ακουμπάει στο αριστερό πλήκτρο και το μεσαίο δάχτυλο στο δεξί. Όταν πιέζετε μια φορά με τον δείκτη σας το αριστερό πλήκτρο και το αφήσετε αμέσως λέγεται κλικ.
 

Κλικ ή αλλιώς κλικάρισμα είναι, δηλαδή, όταν πατάτε μια φορά το αριστερό πλήκτρο του ποντικού.

Pointing – Δείχνοντας (pointing device)

Το ποντίκι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μέσο για να υποδείξουμε κάτι.

Ανοίξτε τον υπολογιστή σας και παρατηρείστε ότι κάτω αριστερά στην οθόνη βλέπετε την ένδειξη “έναρξη”, ενώ στην οθόνη του υπολογιστή βλέπεται τα εικονίδια της επιφάνειας εργασίας (έτσι ονομάζεται η αρχική οθόνη που βλέπεται όταν ανοίγει ο υπολογιστής).

Μετακινώντας με το χέρι σας το ποντίκι βλέπετε ένα βέλος να μετακινείτε επάνω στην επιφάνεια εργασίας. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να υποδείξετε κάτι.