Γενικές οδηγίες για τις συνδέσεις των τηλεοράσεων



  




ΑΝΑΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

1. Υποδοχή κεραίας ή RF in
\

Σε αυτό το βύσμα συνδέουμε το καλώδιο από την εγκατάσταση της κεραίας, εφόσον επιθυμούμε να χρησιμοποιούμε τον δέκτη της τηλεόρασης. Μεταφέρει εικόνα και ήχο. Επίσης μερικές συσκευές από το παρελθόν (βίντεο, παιχνιδοκονσόλες κτλ) έδιναν έξοδο RF. Αποτελεί τον χειρότερο από πλευράς ποιότητας τρόπο σύνδεσης και θα πρέπει να αποφεύγεται για οτιδήποτε άλλο πέρα από την σύνδεση της εγκατάστασης της κεραίας. Η υποβάθμιση της ποιότητας οφείλεται στο ότι σήματα που κανονικά θα χρειάζονταν 7 γραμμές, περνούν από μία και μάλιστα διαμορφωμένα σε ραδιοσυχνότητα. Μεταφέρει μόνο σήματα στάνταρ ευκρίνειας (SD) πλεκτής σάρωσης.


2. Υποδοχή σύνθετου βιντεοσήματος ή CVS ή CVBS

Το σύνθετο βιντεόσημα αποτελεί την αμέσως καλύτερη επιλογή μας σε ποιότητα εικόνας μετά την υποδοχή κεραίας. Στην συντριπτική πλειονότητα των συσκευών υλοποιείται σε βύσμα RCA (κίτρινο) και εσωτερικά στο SCART. Σε σπάνιες περιπτώσεις θα το βρούμε και στο επαγγελματικό βύσμα BNC. Μεταφέρει μόνο εικόνα, οπότε συνήθως πάει πακέτο με άλλα δύο βύσματα RCA (άσπρο-κόκκινο ή μαύρο-κόκκινο) για τον ήχο. Πρακτικά είναι ο ίδιος τύπος σήματος με της κεραίας, χωρίς όμως να είναι φερόμενος σε ραδιοσυχνότητα και χωρίς τον ήχο να παλεύει να περάσει από το ίδιο καλώδιο, οπότε είναι ελαφρώς καλύτερος σε τελική ποιότητα. Καλό είναι όμως να αποφεύγεται, εκτός και αν η συσκευή που θέλουμε να συνδέσουμε δεν διαθέτει κάποια καλύτερη έξοδο. Αν η τηλεόρασή μας διαθέτει ψηφιακό κτενωτό φίλτρο (Digital Comb Filter), τότε η ποιότητά της είναι ισάξια της S-Video. Μεταφέρει μόνο σήματα στάνταρ ευκρίνειας (SD) πλεκτής σάρωσης.

Βύσμα BNC:



(Παρένθεση: Λίγα λόγια ιστορικά για το σύνθετο βιντεοσήμα.
Το σύνθετο βιντεοσήμα, με όλους τους περιορισμούς ποιότητας που κουβαλάει, είναι απόρροια της ανάγκης για συμβατότητα των ασπρόμαυρων τηλεοράσεων με το σήμα εκπομπής των έγχρωμων τηλεοπτικών σταθμών. Όταν η τηλεόραση ήταν ασπρόμαυρη, το αναλογικό σήμα της εικόνας περιείχε πληροφορία μόνο για την φωτεινότητα του κάθε εικονοστοιχείου και οι τηλεοράσεις καταλαβαίνανε μόνο αυτό. Με το πέρασμα στην έγχρωμη εποχή, είχαμε πλέον τρεις τιμές φωτεινότητας, μία για κάθε βασικό χρώμα (R, G, B), έτσι ώστε να πάρουμε το επιθυμητό χρώμα. Αν όμως οι σταθμοί εξέπεμπαν σε αυτό το φορμά, οι ασπρόμαυρες τηλεοράσεις δεν θα μπορούσαν να δείξουν τίποτα και η δεκαετία του ’50 δεν ήταν εποχή για να πεις στον κόσμο να αλλάξει τις ακριβοπληρωμένες συσκευές του με καινούριες. Έτσι, αποφασίστηκε να γίνει ένας συμβιβασμός. Από το συνιστωτικό σήμα RGB προέκυψε ένα σήμα φωτεινότητας, που περιείχε το συνολικό άθροισμα των τιμών RGB και ένα σήμα χρωματικότητας, που περιείχε συγχωνευμένες τις χρωμοδιαφορές για το κόκκινο και το μπλε. Το σήμα της χρωματικότητας, πολυπλέκονταν με το σήμα της φωτεινότητας κι έτσι οι ασπρόμαυρες τηλεοράσεις έβλεπαν μόνο το σήμα της φωτεινότητας και έδειχναν εικόνα, ενώ οι έγχρωμες, με την εφαρμογή ενός φίλτρου, απέπλεκαν το σήμα χρωματικότητας και είχαν και την πληροφορία του χρώματος. Με όλες αυτές τις μετατροπές, βέβαια, ένα μέρος της ποιότητας πήγαινε περίπατο, αλλά για την εποχή που υλοποιήθηκε αποτελεί μία ιδιοφυή λύση. Η πολύπλεξη του σήματος χρωματικότητας γινόταν στο ανώτερο όριο του φάσματος, μέση φέρουσα 3,58MHz για το NTSC και 4,43MHz για το PAL, έτσι ώστε κατά τη εφαρμογή του βαθυπερατού φίλτρου που χρησιμοποιούνταν εκείνη την εποχή για την αποκοπή του σήματος χρωματικότητας, να διατηρείται επαρκής βαθμός αναλυτικότητας για το σήμα της φωτεινότητας, περίπου 300 γραμμές. Αργότερα, όταν η ανάπτυξη της τεχνολογίας επέτρεψε τη χρήση ψηφιακών κτενωτών φίλτρων, στάθηκε δυνατός ο πλήρης διαχωρισμός των δύο σημάτων και η αναλυτικότητα εκτοξεύτηκε στις 430 γραμμές.)



3. Υποδοχή διαχωρισμένου βιντεοσήματος ή S-Video

Στο διαχωρισμένο βιντεοσήμα, η εικόνα μεταφέρεται με δύο διαφορετικές γραμμές, μία για την φωτεινότητα και μία για την χρωματικότητα. Αποτελεί σύνδεση ανώτερης ποιότητας από την CVS, εκτός και αν η τηλεόραση διαθέτει ψηφιακό κτενωτό φίλτρο, οπότε είναι πρακτικά ισάξιες. Υλοποιείται με το βύσμα mini-DIN 4pin ή εσωτερικά στο SCART, μεταφέρει μόνο εικόνα, οπότε συνήθως πάει πακέτο με άλλα δύο βύσματα RCA (άσπρο-κόκκινο ή μαύρο-κόκκινο) για τον ήχο. Συσκευές που είναι αποκλειστικά φτιαγμένες για να αποδώσουν καλύτερα με την σύνδεση S-Video, είναι οι S-VHS και οι Hi-8. Eπίσης, για τηλεοράσεις CRT είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για τη σύνδεση TV-Out από κάρτα γραφικών υπολογιστή. Μεταφέρει μόνο σήματα στάνταρ ευκρίνειας (SD) πλεκτής σάρωσης.


4. Υποδοχή RGB

Αποτελεί την σύνδεση με την ανώτερη ποιότητα εικόνας για αναλογικά σήματα στάνταρ ευκρίνειας (SD) πλεκτής σάρωσης. Όπως φαίνεται και από το όνομα της, η εικόνα εδώ μεταφέρεται με ξεχωριστή γραμμή για κάθε χρώμα, χωρίς την μεσολάβηση καμμιάς μετατροπής. Υλοποιείται εσωτερικά στο SCART, χρησιμοποιεί 4 γραμμές για την εικόνα (R, G, B + Sync) και 2 για τον ήχο. Είναι η κατεξοχήν προτιμητέα σύνδεση για DVD-Players/Recorders χωρίς HDMI ή Component, δορυφορικούς δέκτες στάνταρ ευκρίνειας και παιχνιδοκονσόλες προηγουμένων γενεών.


5. Υποδοχή Συνιστωσών ή Component

Στο σήμα συνιστωσών, η εικόνα μεταφέρεται με τρεις γραμμές, μία για το σήμα φωτεινότητας (Y) και άλλες δύο για τις χρωμοδιαφορές του μπλε και του κόκκινου (P-B/C-B και P-R/C-R). Επειδή έχοντας αυτές τις τρεις τιμές, το να πάρουμε το αρχικό RGB είναι μία απλή υπόθεση μαθηματικών, πρακτικά η σύνδεση Component θεωρείται ισάξια ποιοτικά με την RGB. Το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι ότι υποστηρίζει σήματα τόσο πλεκτής όσο και προοδευτικής σάρωσης και αναλύσεις μεγαλύτερες της στάνταρ ευκρίνειας. Υλοποιείται συνήθως με τρία βύσματα RCA (κόκκινο, μπλε, πράσινο), σπανιότερα με τρία βύσματα BNC, εξαιρετικά σπάνια με βύσμα D-SUB15 που απαιτεί ειδικό αντάπτορα, μεταφέρει μόνο εικόνα, οπότε συνήθως πάει πακέτο με άλλα δύο βύσματα RCA (άσπρο-κόκκινο ή μαύρο-κόκκινο) για τον ήχο. Όποια συσκευή μας έχει έξοδο Component είναι προτιμότερο να τη συνδέσουμε στην αντίστοιχη είσοδο της τηλεόρασής μας, καθότι αποτελεί την ανώτατη αναλογική σύνδεση των καταναλωτικών συσκευών. Από όλες τις αναλογικές συνδέσεις, είναι η καλύτερη για μεγάλα μήκη καλωδίων, καθώς λόγω της υψηλότερης τάσης που χρησιμοποιεί έχει λιγότερες απώλειες και είναι λιγότερο ευπαθής σε παρεμβολές.



6. Υποδοχή VGA ή RGBHV

Αποτελεί τον καλύτερο ποιοτικά αναλογικό τρόπο σύνδεσης εικόνας. Πρακτικά, είναι αφιερωμένος στην σύνδεση με υπολογιστές ή επαγγελματικούς επεξεργαστές εικόνας (διπλασιαστές, τρι-, τετρα-, κτλ.), οι ελάχιστες καταναλωτικές συσκευές που διαθέτουν αυτόν τον τρόπο σύνδεσης είναι κινέζικης προέλευσης και αμφίβολης ποιότητας. Υλοποιείται με βύσμα D-SUB15 ή σπανιότερα με 5 βύσματα BNC, μεταφέρει μόνο εικόνα με 5 γραμμές (R, G, B, H-Sync, V-Sync), οπότε συνήθως πάει πακέτο με άλλα δύο βύσματα RCA (άσπρο-κόκκινο ή μαύρο-κόκκινο) ή ένα στερεοφωνικό καρφί 3,5mm (stereo minijack) για τον ήχο. Εδώ συνήθως υποστηρίζονται πολλαπλές αναλύσεις και χρονισμοί ανάλογα με το τι επιθυμούμε και είναι ο μοναδικός τρόπος αναλογικής σύνδεσης εικόνας που είναι εντελώς ελεύθερος από τα τηλεοπτικά συστήματα (PAL, SECAM, NTSC). Στις ακριβές FullHD και σε όλες τις HDReady τηλεοράσεις, από αυτή τη σύνδεση μπορούμε να δώσουμε ανάλυση ίση με την εγγενή του πάνελ. Στις φτηνές FullHD, συνήθως οι υψηλές αναλύσεις είναι κλειδωμένες ή αδύνατες λόγω φτηνιάρικων κυκλωμάτων. Στην πρώτη περίπτωση, λύση δίνει ένα πρόγραμμα, το Powerstrip, στην δεύτερη δυστυχώς δεν υπάρχει λύση.


7. Στερεοφωνική αναλογική έξοδος ήχου ή Audio-Out L-R

Υλοποιείται με δύο βύσματα RCA (άσπρο-κόκκινο ή μαύρο-κόκκινο) και αποτελεί στερεοφωνική έξοδο γραμμής για αναλογική σύνδεση με ενισχυτή.


8. Στερεοφωνική αναλογική έξοδος ακουστικών

Υλοποιείται με ένα στερεοφωνικό καρφί 3,5mm (stereo minijack), συνήθως στο πλαϊνό μέρος των συσκευών και είναι για την σύνδεση ακουστικών.


Λίγα λόγια για το SCART:

Η υποδοχή SCART απαντάται μόνο στην Ευρώπη και η ιστορία της ξεκίνησε στη Γαλλία στα τέλη της δεκαετίας του ’70, όπου καθιερώθηκε ως στάνταρ για την απλοποιημένη συνδεσιμότητα μεταξύ τηλεοράσεων και άλλων συσκευών. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πολυβύσμα 21 ακίδων που με μία σύνδεση παρέχει πολλαπλές δυνατότητες μεταφοράς εικόνας και ήχου. Υποστηρίζει μεταφορά σύνθετου και διαχωρισμένου βιντεοσήματος, σήματος RGB και στερεοφωνικού ήχου από την συσκευή προς την τηλεόραση και σύνθετου βιντεοσήματος και στερεοφωνικού ήχου από την τηλεόραση προς την συσκευή. Επιπλέον, υποστηρίζει και ένα κανάλι data για την ανταλλαγή σημάτων ελέγχου και υποτυποδών δεδομένων μεταξύ τηλεόρασης και συσκευής. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται στα καλώδια SCART, ώστε να είναι καλής ποιότητας και με πλήρως διακριτές καλωδιώσεις για κάθε μία από τις 21 ακίδες που αποτελούνται, διαφορετικά οδηγούν στη δημιουργία ειδώλων και παρεμβολών. Αν η τηλεόρασή μας δεν διαθέτει ξεχωριστή αναλογική στερεοφωνική έξοδο και επιθυμούμε να τη συνδέσουμε με εξωτερικό ενισχυτή, μπορούμε με ειδικό αντάπτορα ή καλώδιο να χρησιμοποιήσουμε την έξοδο που δίνουν όλα τα SCART.


ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


1. Υποδοχή κεραίας ή RF in

Πρόκειται για την υποδοχή απ’ όπου η τηλεόραση παίρνει το σήμα από την κεραία για τα ψηφιακά κανάλια και το οδηγεί στον ψηφιακό της δέκτη. Στις σύγχρονες τηλεοράσεις, η είσοδος αυτή ταυτίζεται με την αντίστοιχη αναλογική. Στο ψηφιακό κομμάτι υποστηρίζονται σήματα στάνταρ και υψηλής ευκρίνειας (SD & HD). Σε μερικά παλαιότερα μοντέλα, υπήρχαν δύο ξεχωριστές είσοδοι κεραίας για αναλογικά και ψηφιακά κανάλια, όπου έπρεπε να οδηγήσουμε δύο διαφορετικά καλώδια.


2. Είσοδος HDMI

Αποτελεί το τελευταίο καθιερωμένο στάνταρ στην ψηφιακή μεταφορά εικόνας και ήχου. Ο δίαυλος HDMI επιτρέπει την διέλευση ασυμπίεστης ψηφιακής εικόνας μέχρι ανάλυση 2560 Χ 1600, ανάλογα με την έκδοση και πολυκάναλου ασυμπίεστου ψηφιακού ήχου. Για τις τηλεοράσεις η μέγιστη ανάλυση που μας ενδιαφέρει προς το παρόν, είναι 1920 Χ 1080. Το HDMI μας δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε την μέγιστη ποιότητα εικόνας από τις ψηφιακές μας συσκευές, καθώς εδώ το σήμα μεταφέρεται αυτούσιο από τους επεξεργαστές της μίας συσκευής στην άλλη χωρίς καμμία απώλεια, ενώ είναι η μόνη σύνδεση που υποστηρίζει ευρέως το φορμά των 24p (σε αναλογικό component ή VGA πολύ λίγες το υποστηρίζουν). Στο θέμα του ήχου, οι περισσότερες τηλεοράσεις υποστηρίζουν PCM και Dolby Digital, οπότε αν μας ενδιαφέρει να ακούσουμε ήχο από τα ηχεία της τηλεόρασης, θα πρέπει να ρυθμίσουμε αντίστοιχα και την συσκευή μας. Σε γενικές γραμμές δουλεύει απροβλημάτιστα, αλλά καθώς αποτελεί ένα στάνταρ εν εξελίξει, μερικές φορές παρουσιάζονται προβλήματα συμβατότητας μεταξύ συσκευών, τα οποία ευτυχώς σχεδόν πάντα λύνονται με μία απλή αναβάθμιση firmware ή τη χρήση ενός άλλου καλωδίου. Είναι απολύτως συμβατό με το πρότυπο DVI των υπολογιστών, μέσω αντάπτορα DVI -> HDMI και οι περισσότερες τηλεοράσεις έχουν μία θύρα HDMI αφιερωμένη στη σύνδεση υπολογιστή, η οποία διαθέτει και αναλογική είσοδο ήχου σε δύο βύσματα RCA (άσπρο-κόκκινο ή μαύρο-κόκκινο) ή ένα στερεοφωνικό καρφί 3,5mm (stereo minijack), καθότι το DVI μεταφέρει μόνο εικόνα. Εδώ πρέπει να δοθεί προσοχή, καθώς πολλές φορές πρέπει να ρυθμιστεί στα μενού της τηλεόρασης αν ο ήχος θα ακούγεται από την αναλογική σύνδεση ή μέσω HDMI κι αν η τηλεόραση κάνει αυτόματη επιλογή, τότε θα πρέπει να ρυθμίσουμε ανάλογα τον υπολογιστή ώστε εν τέλει να ακούσουμε ήχο από τα ηχεία της τηλεόρασης.


3. Είσοδος DVI

Πρακτικά κατηργημένη στις καινούριες τηλεοράσεις, συναντάται όμως σε παλαιότερα μοντέλα. Αποτελεί την καθιερωμένη ψηφιακή σύνδεση εικόνας για υπολογιστές. Είναι συμβατή με το HDMI μέσω καλωδίου HDMI -> DVI, αλλά δεν μεταφέρει ήχο (προς τούτο θα τη βρείτε με δύο βύσματα RCA ή στερεοφωνικό καρφί 3,5mm) και επιπλέον αν δεν αναγράφεται η ένδειξη HDCP, δεν υποστηρίζει κρυπτογράφηση, οπότε δεν μπορείτε να δείτε εικόνα από αντίστοιχο περιεχόμενο (βλ. BluRay).


4. Ψηφιακή έξοδος ήχου ή Optical Out ή Coaxial Out

Υλοποιείται με οπτικό βύσμα Toslink ή βύσμα RCA και αποτελεί στερεοφωνική έξοδο ψηφιακού ήχου για σύνδεση με εξωτερικό ενισχυτή. Πολυκάναλο Dolby Digital 5.1 θα δώσει μόνο από τα ψηφιακά κανάλια, εφόσον το πρόγραμμα που εκπέμπεται τον διαθέτει.



5. Άρθρωμα CAM ή CI

Συνήθως θα το βρείτε στα πλαϊνά της τηλεόρασης. Αποτελεί υποδοχή για την εισαγωγή μοντούλας αποκρυπτογράφησης για την αποκωδικοποίηση ψηφιακών συνδρομητικών επίγειων τηλεοπτικών καναλιών. Προς το παρόν στην χώρα μας δεν χρησιμοποιείται.


6. Υποδοχή USB

Γνωστή από τον χώρο των υπολογιστών για μεταφορά δεδομένων, όσες τηλεοράσεις διαθέτουν τέτοια υποδοχή, χρησιμοποιείται συνήθως για τη σύνδεση αποθηκευτικού μέσου (μνήμες flash, σπανιότερα σκληροί δίσκοι) και την ανάγνωση πολυμεσικών δεδομένων (φωτογραφίες, βίντεο, τραγούδια). Για λεπτομέρειες περί των υποστηριζόμενων φορμά, ανατρέξτε στις οδηγίες χρήσης της συσκευής σας. Πολλές φορές, μπορεί να γίνει και αναβάθμιση του firmware της τηλεόρασης από εδώ.


7. Υποδοχή για εισαγωγή καρτών μνήμης (SD Card, Memory Stick κτλ.)

Ισχύουν τα ίδια με την θύρα USB, απλώς εδώ η μνήμη flash είναι με την μορφή εξειδικευμένων καρτών.


8. Υποδοχή Ethernet ή LAN ή DLNA

Μία τυπική θύρα δικτύου για τη σύνδεση της τηλεόρασης σε τοπικό δίκτυο και την ανάγνωση πολυμεσικών δεδομένων από αυτό. Για λεπτομέρειες περί των υποστηριζόμενων φορμά, ανατρέξτε στις οδηγίες χρήσης της συσκευής σας.


9. Υποδοχή Service
Υλοποιείται με διάφορα βύσματα (USB, RS-232, Ethernet κτλ.) και δεν ασχολούμαστε μαζί της. Εδώ συνδέεται υπολογιστής που με τη χρήση ειδικού λογισμικού που διαθέτουν μόνο τα service των εταιρειών δίνει πρόσβαση σε όλες τις εξειδικευμένες ρυθμίσεις και το λειτουργικό σύστημα της τηλεόρασης (κάτι σαν το BIOS των υπολογιστών).


10. Είσοδος SDI

Εξαιρετικά σπάνιο να την βρείτε σε τηλεόραση. Για όσους τυχαίνει να διαθέτουν συσκευή με τέτοια υποδοχή και έχουν μείνει με την απορία, αποτελεί το επαγγελματικό πρότυπο σύνδεσης ψηφιακής εικόνας και υλοποιείται με ένα ή δύο βύσματα BNC ή μία ή δυο Toslink. Τυπικά, μπορεί να μεταφέρει και έως 16 κανάλια ήχου μαζί με την εικόνα, αλλά σε όσες τηλεοράσεις έχει τοποθετηθεί, ήταν μόνο για εικόνα.