Η OLED οθόνη καθρέπτης από την Samsung


Η Samsung παρουσίασε ένα νέο ζεύγος οθονών OLED με πραγματικά μοναδικά χαρακτηριστικά: η μία είναι πλήρως διάφανη ενώ η άλλη μπορεί να λειτουργήσει και σαν καθρέπτης.
Η οθόνη-καθρέπτης ίσως αρχικά να μην εντυπωσιάζει τόσο αφού προσφέρει την τυπική αντανάκλαση της εικόνας κάποιου που στέκεται μπροστά της, ωστόσο στα πλεονεκτήματά της περιλαμβάνεται η ικανότητα πρόσθετης προβολής περιεχομένου επαυξημένης πραγματικότητας. 


Για παράδειγμα μπορεί να «προσθέτει» ένα κόσμημα γύρω από τον λαιμό του ανθρώπου που καθρεπτίζεται σε αυτή.
Αντίστοιχα, η διάφανη οθόνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν billboard διαφημίσεων, με τις πληροφορίες των διαφημιζόμενων προϊόντων να εμφανίζονται στο panelκαι το υπόλοιπο σκηνικό πίσω να είναι πλήρως ορατό.
  
Τα δύο μοντέλα οθονών ενσωματώνουν την τεχνολογία RealSense 3D της Intel μέσω της οποίας ο χρήστης μπορεί να ελέγξει τις λειτουργίες της τηλεόρασης αποκλειστικά και μόνο μέσω χειρονομιών.
Πρόθεση της κορεατικής εταιρείας είναι η χρήση των νέων οθονών, ειδικά αυτής που λειτουργεί και σαν καθρέπτης, σε εμπορικά καταστήματα όπου ο πελάτης θα στέκεται μπροστά από την οθόνη και θα μπορεί να βλέπει «επάνω» του αντικείμενα όπως ρουχισμό ή κοσμήματα, πριν αποφασίσει πραγματικά να τα δοκιμάσει.
Μελλοντικά, η Samsung θεωρεί ότι το συγκεκριμένο είδος οθόνης θα μπορούσε να αντικαταστήσει τους συμβατικούς καθρέπτες στα σπίτια «προσφέροντας παράλληλα ψηφιακές πληροφορίες, πέρα από την απλή χρήση σαν καθρέπτες». Η εταιρεία προβλέπει για παράδειγμα ότι αν ο μελλοντικός καταναλωτής θέλει να δει πώς θα ήταν με ένα νέο τολμηρό κούρεμα, θα μπορούσε πρώτα να το «δοκιμάσει» μέσω της οθόνης-καθρέπτη με τα χαρακτηριστικά επαυξημένης πραγματικότητας.
Για τη διάφανη οθόνη τα πράγματα δείχνουν ότι η Samsung προσανατολίζεται σε πιο παραδοσιακές λύσεις, όπως στη χρήση τους στον χώρο της διαφήμισης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Samsung δεν είναι η μόνη εταιρεία που πειραματίζεται με διάφανα panels, ωστόσο είναι η πρώτη που καταφέρνει να επιτύχει τόσο ποιοτικά αποτελέσματα σε ότι αφορά την απεικόνιση των χρωμάτων, τις γωνίες θέασης και τα επίπεδα διαφάνειας.
Τα δύο μοντέλα που παρουσιάστηκαν στο Χονγκ Κονγκ έχουν διαγώνιο 55 ιντσών και προσφέρουν μερικά μοναδικά τεχνικά χαρακτηριστικά, όπως η αύξηση της γκάμας χρωμάτων σε σχέση με τις συμβατικές LCD τηλεοράσεις. 
Επιπλέον, ο OLED-καθρέπτης προσφέρει καλύτερη αντίθεση χρωμάτων και ταχύτερη απόκριση σε σχέση με τα σημερινά μοντέλα LCD τηλεοράσεων με λειτουργία καθρέπτη.