Μάθε πως να πληκτρολογείς σωστά

    
  


Μία από τις δεξιότητες που ίσως να σας φανεί χρήσιμη είναι η πληκτρολόγηση με τυφλό σύστημα. Μία δωρεάν εφαρμογή, που υποστηρίζει και την Ελληνική γλώσσα, είναι το RapidTyping

. Η τελευταία έκδοση, που είναι η 5.0.85.46, κυκλοφόρησε στις 5 Απριλίου 2014 και μπορείτε να την κατεβάσετε πατώντας


Η εφαρμογή διαθέτει τρία επίπεδα δυσκολίας (Αρχάριος, Μέτριος, Δύσκολος). Στο επίπεδο Αρχάριος ο χρήστης μαθαίνει να πληκτρολογεί γράμματα, αριθμούς και σύμβολα. Στο επίπεδο Μέτριος ο χρήστης μαθαίνει να πληκτρολογεί συλλαβές και λέξεις ενώ στο επίπεδο
    

 Δύσκολος μαθαίνει να πληκτρολογεί ολόκληρα κείμενα αυξανόμενης κάθε φορά δυσκολίας.

Ένα πολύ βοηθητικό στοιχείο της εφαρμογής είναι το γεγονός ότι υπάρχουν δύο χέρια στο πληκτρολόγιο που φαίνεται στην οθόνη τα οποία δείχνουν κάθε φορά το δάχτυλο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί (το δάχτυλο αυτό χρωματίζεται πράσινο). Ένα ακόμα στοιχείο της εφαρμογής είναι ότι μετά το τέλος του κάθε μαθήματος εμφανίζονται στατιστικά που σας δείχνουν σε τι βαθμό επιτύχατε τους στόχους του μαθήματος.


Το 1ο 

πράγμα που πρέπει να μάθει κάποιος ακόμα και αν δεν πληκτρολογεί με τυφλό σύστημα είναι να ακουμπά σωστά τα χέρια του πάνω στο πληκτρολόγιο.

Αυτό είναι δύσκολο όταν κοιτάς το πληκτρολόγιο γιατί στην πραγματικότητα τα χέρια σου κρύβουν τα περισσότερα πλήκτρα. Αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ σημαντικό για να πληκτρολογείς σωστά.

 Ο σωστός τρόπος είναι τα δάκτυλα να ακουμπούν στα πλήκτρα a,s,d,f και j,k,l,;. και οι αντίχειρες στο space.
   
 Για να γίνει αυτό συνήθεια τα βιβλία για δακτυλογράφους σου δίνουν κάτι ασκήσεις που πρέπει να πληκτρολογήσεις στην αρχή μόνο με το αριστερό το asdf (περιέχει και το space) κάπου στις 1000 φορές μετά το fdsa μετά και μετά αντίστοιχα το δεξί χέρι και μετά και μετα δύο χέρια… Κάτι το οποίο εμένα μου είχε φανεί πολύ βαρετό. 

Άρα αν καταφέρετε να πληκτρολογείτε με το μικρό σας δάκτυλο το α και τον τόνο τότε είσαστε οκ.

Το 2ο 

βήμα έχει σχέση με το κάθε δάκτυλο και το κάθε χέρι.
Πρέπει να σκεφτόμαστε πως υπάρχει μια νοητή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα πλήκτρα TGB και YHN. Είναι το σύνορο των δύο χεριών.

 Αυτό το λάθος έκανα πριν μάθω τυφλό.

 Πληκτρολογούσα στην περιοχή του άλλου χεριού με το ένα ή το άλλο χέρι. Και έχανα τη θέση του χεριού μου. Όμως και τα δάκτυλα έχουν περιοχές.

 Οι δείκτες είναι οι πιο δραστήριοι έχοντας δύο στήλες γραμμάτων RFVBGR & YHNMJU ενώ τα υπόλοιπα δάκτυλα πέρα του μικρού έχουν μόνο το πάνω κάτω από το πλήκτρο που στέκονται.

 Το μικρό δάκτυλο έχει και την αρμοδιότητα του Shift.
 Οι επόμενες ασκήσεις που είδα πως είχε το βιβλίο και έκανα μόνο τις πρώτες είναι αυτές που πληκτρολογούσες το asdfgfdsa & ;lkjhjkl; αλλά εκεί βαρέθηκα.

 Μετά είχε και άλλες που να προσθέτει πλήκτρα από την 1η γραμμή και την 3η αλλά δεν άντεξα και άρχισα να πληκτρολογώ έχοντας πάει σε αυτό που λέω στο τρίτο βήμα

3ο βήμα:

 Εκτύπωσε ένα πληκτρολόγιο μπροστά σου.
  
 Αν ξεχάσεις ένα πλήκτρο που βρίσκεται δες στο εκτυπωμένο χαρτί χωρίς να σηκώσεις τα χέρια σου και έτσι θα εκπαιδευτείς να πληκτρολογείς χωρίς να κοιτάς.

 Μετά από λίγη εξάσκηση θα δεις πως η ταχύτητα σου θα ξεπεράσει την ταχύτητα που πληκτρολογούσες πριν τουλάχιστον 2 φορές πάνω. (όσο γρήγορος και να ήσουν). Φυσικά πρέπει να υπάρχει λίγη υπομονή στην αρχή η ταχύτητα μέχρι να μάθεις μπορεί να είναι και 10 λέξεις το λεπτό! (μη πω και 10 γράμματα το λεπτό!) αλλά σίγουρα αξίζει την ταλαιπωρία!